![Nuss-Striezel Nuss-Striezel](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/26DF9025-9C77-4B58-B8B8-1B91588D119E/Derivates/34FFDC74-5553-46C3-80A2-586A9743FA70.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Hefeteig
- 500 g Weizenmehl Type 550 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 65 g Zucker
- ¾ Würfel Hefe (30 g)
- 290 g Milch
- ¾ TL Salz
Nussfüllung und Fertigstellung
- 80 g Haselnüsse
- 100 g Marzipan-Rohmasse, in Stücken
- 30 g Butter, weich, in Stücken
- 40 g Zucker
- 40 g Milch
- 1 Ei, verquirlt
- 2 EL brauner Zucker zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 1071 kJ / 256 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Nuss-Striezel
1h 30 min
Hefezopf
3 Std.
Zwetschgen-Datschi
2 Std. 30 Min
Nussschleifen
2h
Mohnstriezel
2h 15 min
Gedrehter Hefezopf
2h
Rotweingugelhupf
1h 40 min
Schwäbische Flachswickel
45 Min
Hefezopf mit Puddingfüllung
1h 30 min
Rotweinschnitten mit Kirschen
1h
Schwarzwälder Kirschrolle
1h 30 min
Biskuitrolle mit Himbeersahne
2 Std. 30 Min