Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g Butter, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 4 Streifen Zitronenschale, unbehandelt (1 x 4 cm), dünn abgeschält
- 150 g Zucker
- 200 g Trockenobst, z.B. Pflaumen, Rosinen, Aprikosen
- 2 EL Rum
- 250 g Quark
- 1 TL Vanillezucker, selbst gemacht
- ½ TL Salz
- ½ TL Zimt
- 1 Ei
- 350 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 100 g Speisestärke
- 1 Pck. Backpulver
- 100 g Mandelstifte
- 50 g Puderzucker zum Bestäuben
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 807 kJ / 193 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Elisenlebkuchen
5h
Zwetschgen-Datschi
2h 30min
Eierlikörkuchen
1h 10 min.
Rotweinstollen
48h
Dinkel-Walnuss-Stollen
27h
Pflaumen-Quark-Stollen
12 Std.
Marmorierter Eierlikörkuchen
1h 15 min.
Stollenhappen
50 min.
Mohnstollen
26 godz.
Christstollen
12 Std.
Christstollen, klassisch
4h
Aprikosen-Lebkuchen
1h 30 min.