Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g Butter, weich, in Stücken
- 150 g Haselnüsse
- 50 g Orangeat
- 250 g Mehl
- 2 TL Weinstein-Backpulver
- 2 TL Lebkuchengewürz
- 30 g Kakao
- 100 g Marzipanrohmasse, zimmerwarm, in Stücken
- 150 g Zucker
-
50
g Muscovado-Zucker
lub 50 g brauner Zucker - 1 Prise Salz
- 5 Eier (Kl. M), zimmerwarm
- 150 g Rotwein, trocken
- 2 - 3 EL Puderzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1556 kJ / 371 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 23 g
Alternatywne przepisy
Eierlikörkuchen
1h 10min
Rotweinschnitten mit Kirschen
1h
Rotwein-Bratapfel-Kuchen
1h 45min
Marmorierter Eierlikörkuchen
1 Std. 15 Min
Gewürzschnitten mit Frischkäseguss
2 godz.
Rotweingugelhupf
1 godz. 40 min
Eierlikörkuchen mit Nuss-Nougat-Swirl
2 Std. 30 Min
Schoko-Gewürzkuchen
5h
Gewürzkuchen
2 godz.
Aprikosen-Lebkuchen
1 Std. 30 Min
Glühweinkuchen
1h 10min
Zimt-Apfel-Kuchen
3 godz.