Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oleju rzepakowego
- 800 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- 1 łyżeczka cukru
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 300 g pomidorów, pokrojonych na 1 cm kawałki
- 250 g czerwonego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżka majeranku, suszonego
- 3 liście laurowe, suszone
- 5 owoców jałowca
- 2 goździki
- 400 g papryki, zielonej i czerwonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
- 150 g wody
- 20 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1472 kJ / 352 kcal
- Białko
- 31 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 16 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina w czerwonym winie
2 Std. 10 Min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2hod. 50min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1h 50min
Wolno gotowana wołowina z pieczarkami (z osłoną noża miksującego)
5 Std. 20 Min
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2 godz.
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50 Min
Gulasz wieprzowy w stylu greckim
35 Min
Wołowina z pieczarkami
30min
Gulasz jagnięcy z ziemniakami i szafranem
2 godz.
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1h 40min
Sauté z cielęciny
1 godz. 25 min
Potrawka z wołowiną i papryką
55 min