
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowanie wołowiny
-
200
g polędwicy wołowej pokrojonej w 1-3 mm plastry
lub 200 g rostbefu pokrojonego w 1-3 mm plastry - 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
- 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 czerwoną papryczkę chili, świeżą bez gniazd nasiennych, przekrojoną na pół
- 15 - 20 g miodu
- 70 g sosu teriyaki
- 20 g oleju sezamowego
- 30 g sake (patrz wskazówka)
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g wody
-
1
łyżeczkę skrobi kukurydzianej
lub 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
Gotowanie ryżu
- 1000 g wody
-
180
g ryżu białego, krótkoziarnistego
lub 180 g ryżu do sushi - 1 łyżeczka soli
Wołowina teriyaki
- 10 g oleju sezamowego
- 250 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach (opcjonalnie)
- 20 g wody
- 8 cebul dymek pokrojonych na 3 mm kawałki (ok. 60-80 g)
- 1 łyżeczka ziaren sezamu uprzednio uprażonych, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 736.5 kcal / 3081.3 kJ
- Białko
- 30.9 g
- Tłuszcz
- 24.2 g
- Węglowodany
- 94.7 g
- Błonnik
- 2.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem
1 godz. 5 min
Korma z owoców morza
40 min
Krewetki Kung Pao
45 min
Zupa Pho
1 godz. 20 min
Makaron curry z wieprzowiną
45 min
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1 godz. 20 min
Japońska zupa ramen
1 godz. 50 min
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2 godz.
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 min
Curry z wołowiną
45 min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2 godz. 10 min