Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowanie wołowiny
- 200 g wołowiny, polędwicy, pokrojonej w 1 mm plastry
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 3 mm plastry
- 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 15 - 20 g miodu
- 70 g sosu teriyaki
- 20 g oleju sezamowego
- 30 g sake
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g wody
Gotowanie ryżu
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
-
180
g ryżu białego, długoziarnistego
lub 180 g ryżu do sushi
Wołowina teriyaki
- 10 g oleju sezamowego
- 250 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach (opcjonalnie)
- 20 g wody
- 8 cebul dymek, pokrojonych na 3 mm kawałki (ok. 60-80 g)
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, uprzednio uprażonych, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3574 kJ / 853 kcal
- Białko
- 39 g
- Węglowodany
- 107 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Błonnik
- 9.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak w sosie satay
30 min
Curry z wołowiną
45 min
Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem
45 min
Tacos z szarpanym mięsem z kaczki
3u. 40min
Kurczak po azjatycku z migdałami
35 min
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1h 20 min
Wołowina na ostro z fetą cytrynową
30 min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Kurczak generała Tso
40 min
Pad Thai z krewetkami
45 min
Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem
1h 5 min
Sos teriyaki
15min