Urządzenia i Akcesoria
Curry z krewetkami i ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
Ryż
-
1300 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
25 g masła25 g oliwy z oliwek
-
300 g ryżu basmati
Curry z krewetkami
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
3 ząbki czosnku
-
10 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
20 - 40 g oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
2 łyżeczki kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 łyżeczka soli
-
70 g koncentratu pomidorowego
-
400 g mleczka kokosowego
-
600 - 800 g krewetek, surowych, średnich, obranych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1003 mg
Białko
45 g
Kalorie
2524 kJ /
603 kcal
Tłuszcz
17 g
Błonnik
3.9 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Węglowodany
68 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
STACJA THERMOMIX FRIEND®
41 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tagliatelle z krewetkami
30 min
Sałatka z krewetek i chrupiących warzyw
45 min
Smażony makaron z krewetkami (Yakisoba)
35 min
Krewetki curry
1 godz. 50 min
Ryż z owocami morza
1 godz. 15 min
Ryż z owocami morza i chorizo
1 godz. 5 min
Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem
35 min
Korma z owoców morza
40 min
Owoce morza w sosie pomidorowym
35 min
Makaron udon z krewetkami
30 min
Curry z krewetkami, cukinią i ananasem
35 min
Saganaki z krewetkami i fetą
35 min