Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Placek z ciecierzycy
- 280 g ciecierzycy, suszonej
- 200 g wody
- 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy i dłoni
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ziaren sezamu
Warzywny dip curry
- 30 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 łyżeczka czosnku, mielonego (opcjonalnie)
- 100 g bakłażana, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g cukinii, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 80 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka kolendry, świeżej, tylko liście, posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2011 kJ / 480 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Błonnik
- 12.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mąka z ciecierzycy
45 min
Sałatka z kaszy quinoa
40 min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1h 15 min
Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe
40 min
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 Std. 10 Min
Wegański placek (farinata)
1 godz. 50 min
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50 min
Chlebki duńskie Bożeny Małek
1 Std. 40 Min
Ciastka z mąki z ciecierzycy (Panisses)
40 min
Naleśniki z ciecierzycy z farszem z suszonych pomidorów i rukolą
45 min
Farinata - włoski placek z ciecierzycy
1 godz. 30 min
Podpłomyki w libańskim stylu
2 Std. 20 Min