Middle Eastern Aubergine Pies

Middle Eastern Aubergine Pies

4.6 9 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
4 portions

Składniki

  • dried instant yeast
    1 tsp
    10 g fresh yeast, crumbled
  • sugar
    1 tsp
  • water
    125 g
  • olive oil plus 3 Tbsp and extra for greasing
    50 g
  • strong white bread flour
    250 g
  • ras el hanout
    1 Tbsp
  • fine sea salt
    2 ½ tsp
  • aubergines diced (3-4 cm)
    700 - 800 g
  • ground black pepper to taste
  • preserved lemons halved, deseeded, to taste
    1 - 2
  • garlic clove
    1
  • fresh parsley leaves
    10 g
  • pitted black olives
    50 g
  • tinned chopped tomatoes
    400 g
  • tomato purée
    1 Tbsp
  • dried chilli flakes (opcjonalnie)
    1 pinch
  • ground cinnamon
    ½ tsp
  • ground ginger
    ½ tsp
  • ground cumin
    ½ tsp
  • smoked paprika
    ½ tsp
  • pistachio nuts, unsalted, shelled for sprinkling
    2 Tbsp

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 608 kcal / 2541 kJ
Białko 13 g
Tłuszcz 33 g
Węglowodany 58 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 2640 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...