Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 tsp dried instant yeast
- 1 tsp sugar
- 125 g water
- 50 g olive oil, plus 3 Tbsp and extra for greasing
- 250 g strong white bread flour
- 1 Tbsp ras el hanout
- 2 ½ tsp fine sea salt
- 700 - 800 g aubergines, diced (3-4 cm)
- ground black pepper, to taste
- 1 - 2 preserved lemons, halved, deseeded, to taste
- 1 garlic clove
- 10 g fresh parsley leaves
- 50 g pitted black olives
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 1 Tbsp tomato purée
- 1 pinch dried chilli flakes (opcjonalnie)
- ½ tsp ground cinnamon
- ½ tsp ground ginger
- ½ tsp ground cumin
- ½ tsp smoked paprika
- 2 Tbsp pistachio nuts, unsalted, shelled, for sprinkling
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2541 kJ / 608 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 33 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Cashew, Mushroom and Chestnut Sausages with Root Veg Mash and Chilli Sauce
1h 30min
Seitan Chilli
25 Min
Ricotta, Mint and Courgette Lasagne
2h
Aubergine Parmigiana - Parmigiana di melanzane
1h
Aubergine and Almond Dip
20 Min
Baked Eggs in Tomato and Lentils with Goat’s Cheese Sauce
45min
Root Vegetable Hotpot with Harissa
40min
Mushroom Stroganoff with Parsnip and Leek Purée
1h 15min
Ricotta and Sun-Dried Tomato Cheesecake
2 Std. 50 Min
Polenta with Ratatouille
1 Std. 20 Min
Kale, Potato, Celeriac and Stilton Pie
2h
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1h