Jaglane nuggetsy z sosem jogurtowo-musztardowym

Jaglane nuggetsy z sosem jogurtowo-musztardowym

3.3 38 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz.
6 porcji

Składniki

Sos jogurtowo-musztardowy
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 30 - 40 g musztardy francuskiej
  • 15 - 20 g miodu płynnego
    15 - 20 g syropu klonowego
  • 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
Jaglane nuggetsy
  • 200 g kaszy jaglanej Melvit
  • wrząca woda ilość do opłukania kaszy
  • 1000 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 350 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki nasion konopi z otrębami lnianymi, Melvit
  • 50 g mąki kukurydzianej Melvit
  • 1 jajko rozm. M
  • ¼ - ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 243.8 kcal / 1020.1 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 3.7 g
Węglowodany 43.3 g
Błonnik 5.5 g
Tłuszcz nasycony 0.6 g
Sód 1279.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...