Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g wody
- 300 - 400 g gruszek, dojrzałych (3-4 szt.), obranych, przekrojonych na pół, bez gniazd nasiennych
- 100 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao), pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
50
g migdałów, w płatkach, prażonych
lub 50 g orzechów pistacjowych, niesolonych, łuskanych, prażonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1480 kJ / 354 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Błonnik
- 5.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gruszki w czerwonym winie
3 Std. 10 Min
Kawowy crème brûlée
2 Std. 45 Min
Karmelowe fondant
15min
Ananasowe paczuszki
1h
Pływające wyspy
45min
Mus rabarbarowy
55min
Jabłka z cydrowym sosem zabajone
40min
Deser budyniowy z gruszkami i szafranem
2h 30 min
Mus kawowy (bez cukru)
1h 15 min
Mango Fool
15min
Jeżynowa panna cotta
4 Std. 10 Min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min