Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g wody
- 300 - 400 g gruszek, dojrzałych (3-4 szt.), obranych, przekrojonych na pół, bez gniazd nasiennych
- 100 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao), pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
-
50
g migdałów, w płatkach, prażonych
lub 50 g orzechów pistacjowych, niesolonych, łuskanych, prażonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1480 kJ / 354 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Błonnik
- 5.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Deser budyniowy z gruszkami i szafranem
2h 30 min
Mini desery cytrynowe z bezą szwajcarską
2h
Barszcz czerwony, ziołowe kluski
1 Std. 10 Min
Szarlotka w kokilkach
1 Std.
Gruszki w czerwonym winie
3h 10 min
Suflety z sera koziego z sosem jogurtowym i porem
45 min
Jabłka z cydrowym sosem zabajone
40 min
Ananasowe paczuszki
1 Std.
Deser kremowy z amaretti i grappą
35 min
Budyń z quinoa, sos malinowy
2h
Tiramisu Caffé Latte
1 godz. 30 min
Trifle wiśniowe z ciastkami cantuccini
3h 50min