
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cytrynowa feta
- 10 - 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 200 g sera feta pokrojonego na 2 cm kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Wołowina
- 5 ząbków czosnku
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- ½ - 1 papryczkę chili, świeżą bez gniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka nasion kolendry mielonych
- ¼ łyżeczki soli
- 50 g przecieru pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1000 g udźca wołowego, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
- kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 736 kcal / 3095 kJ
- Białko
- 67.8 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Błonnik
- 7.6 g