![Grilled eggplant dip Grilled eggplant dip](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/64F3F308-1F89-46D1-99EB-9A8132EFD706/Derivates/e4a07986-c04e-4725-aa5b-0eb9dd053993.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 eggplants (approx. 900 g total), room temperature
- 2 tbsp tahini
- 1 - 2 garlic cloves
- 20 g lemon juice
- sea salt, to taste (optional - see Tips)
- ground black pepper, to taste
- paprika, to serve
- 2 - 3 sprigs fresh parsley, leaves only, roughly chopped, for garnishing
- extra virgin olive oil, for drizzling
- pita bread, toasted, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 374.6 kJ / 89.2 kcal
- Białko
- 3.3 g
- Węglowodany
- 4.3 g
- Tłuszcz
- 5.5 g
- Błonnik
- 5.2 g
Alternatywne przepisy
Hommus
15 Min
Baba ghanoush
1 Std.
Spinach and feta galette
1 Std. 50 Min
Crunchy quinoa patties with avocado smash
1 Std. 30 Min
Spinach and coriander pesto (Post-natal)
10 min
Ricotta and polenta chips
2h 20 min.
Guacamole
10 min
Celeriac parmigiana
1 Std. 10 Min
Broccoli soup with sage oil
30 min
Avocado whip on seedy spelt bread (Post-natal)
2 godz. 30 min
Mushroom ragu with polenta toast
1 Std. 40 Min
Traditional hommus
25u. 5min