![Soula's Spanakopita Soula's Spanakopita](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0f2103286e5177af95578e3080af9a4c/Derivates/162043a36ee13cbcee74773ab5d1b68ef7073eef.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dough
- 20 g olive oil, plus extra to grease
- 525 g lukewarm water
- 1 tsp sea salt
- 900 g baker's flour, plus extra to dust
- 100 g unsalted butter, cut into pieces
Filling
- 2 - 3 bunches fresh English spinach, trimmed, leaves and stalks cut into pieces (approx. 5 cm - 550 g - see Tips)
- sea salt, to taste (optional)
- 1 onion, cut into halves
- 500 g feta cheese, cut into pieces (4 cm - see Tips)
- 1 egg
- olive oil, to drizzle
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 965.6 kJ / 230.8 kcal
- Białko
- 8.5 g
- Węglowodany
- 28.6 g
- Tłuszcz
- 9.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.3 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 290.2 mg
Alternatywne przepisy
Keftedes (meatballs)
2h 30min
Green fig and lime marmalade
1 Std. 10 Min
Caramelised leek and feta tart
2 Std. 25 Min
Christmas tiramisu
24h 20 min
Pasta e fagioli
26h
Cauliflower hummus with green vegetables
1h
Rye bread rolls
12h
Fakes moutzentra (lentils with rice) (TM6)
50 Min
Lebanese-style hommus
13 Std. 15 Min
Cherry tomato and red onion focaccia (Nico Moretti)
2 Std. 20 Min
Focaccia
2 Std. 5 Min
Edna's lemon curd teacake
40p