![Vegan carrot cake with orange frosting Vegan carrot cake with orange frosting](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5B1218C9-EF70-4194-846C-C6824B267D82/Derivates/acbc2527-44ad-4db3-9241-1decdbd746ad.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Carrot cake
- 60 g extra virgin olive oil, plus extra for greasing
- 110 g boiling water
- 15 g flaxmeal (see Tips)
- 150 g walnuts
- 280 g carrots, cut into pieces
- 60 g sultanas
- 160 g Rapadura sugar
- 1 banana, cut into pieces
- 250 g wholemeal self-raising flour
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 tsp vanilla bean paste (see Tips)
- 30 g plant-based milk of choice
Orange frosting
- 100 g raw cacao butter
- 1 tbsp arrowroot flour
- 40 g pure maple syrup
- 80 g plant-based milk of choice
- 3 tsp vanilla bean paste
- 1 - 2 pinches salt
- 40 g vegan butter (see Tips)
- 1 orange, zest only, no white pith
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1362.8 kJ / 324.5 kcal
- Białko
- 3.1 g
- Węglowodany
- 36.1 g
- Tłuszcz
- 17.9 g
- Błonnik
- 5 g
Alternatywne przepisy
Vegan Christmas cake
27 Std. 10 Min
Burmese chickpea tofu with spicy dipping sauce
1 Std. 30 Min
Thai tofu and sweet potato cakes
30 Min
Vegan moussaka
1 Std. 50 Min
Vegan Turkish delight cheesecake
5h 30min
Vegan mayonnaise
15 Min
Vegan tiramisu
3h 20min
Vegan custard
15 Min
Savoury tofu quiche
1 Std. 30 Min
Vegan chocolate, raspberry and pistachio layer cake
4 godz. 5 min
Vegan Mayonnaise
15 Min
Leek quiche
1 Std. 20 Min