![Chleb z ziołami Chleb z ziołami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/FACF175A-978B-44E0-A80C-21A9A7394B7E/Derivates/186ba0de-ab3c-4a1c-88cc-6d14e19d60f7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masło z ziołami
- 60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ½ - 1 łyżeczka soli
Ciasto
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 300 g wody, letniej (patrz wskazówka)
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju rzepakowego
- masło, ilość do natłuszczenia tortownicy
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 676.3 kJ / 161.6 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 24.2 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 293.7 mg