Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masło z ziołami
- 60 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ½ - 1 łyżeczka soli
Ciasto
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 300 g wody, letniej (patrz wskazówka)
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju rzepakowego
- masło, ilość do natłuszczenia tortownicy
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 676.3 kJ / 161.6 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 24.2 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 293.7 mg
Alternatywne przepisy
Pomidorowy chlebek do odrywania
1 Std. 50 Min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 Std. 30 Min
Paluszki serowo-szynkowe
1 Std. 15 Min
Paluchy z boczkiem i cebulą
1 Std. 20 Min
Burger XXL
1h 55 min
Jagodzianki
3 Std. 30 Min
Wieniec pszenno-orkiszowy z camembertem
1 Std. 50 Min
Pizza „słońce”
1 godz. 45 min
Ciasto na pizzę
1h
Hot dogi kibica
1 Std. 50 Min
Ślimaki na przerwę
2 Std. 15 Min
Bułki łobuza i spółki
1h 55 min