Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 25 g kaszy manny
- 600 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
500
g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
lub 500 g twarogu, półtłustego, pokrojonego na kawałki - 100 - 150 g cebuli, podsmażonej (patrz wskazówka)
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
Ciasto
- 250 g wody, ciepłej, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do posypania blatu
- sól, ilość do gotowania pierogów
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2349 kJ / 562 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 97 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 324 mg
Alternatywne przepisy
Pierogi z grzybami i karpiem
2 godz. 35 min
Pyzy z mięsem
1h 20min
Kopytka
40min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1h 35min
Pierogi z mięsem
1h
Pierogi z kapustą i grzybami
2 Std. 40 Min
Kluski śląskie
30min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1h 30min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4h
Pączki
1h 20min
Makaron jajeczny
1h
Karpatka
5h