Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
-
30
g mąki pszennej
lub 30 g mąki krupczatki - 20 g cukru
- 25 g masła, pokrojonego na kawałki
Chałka
- 2 jajka (w tym 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania chałki, patrz wskazówka)
- 2 żółtka
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 150 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 7413.7 kJ / 1771.9 kcal
- Białko
- 45.9 g
- Węglowodany
- 252 g
- Tłuszcz
- 65 g
- Tłuszcz nasycony
- 36.9 g
- Błonnik
- 12.6 g
- Sód
- 1285.3 mg
Alternatywne przepisy
Bułki wrocławskie
2h
Rogale śniadaniowe
2h 10min
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30 min
Bajgle z makiem
1h 25min
Zawijane drożdżówki z serem
2u. 40min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1h 30min
Jagodzianki
3h 30min
Oponki serowe
45min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2u. 40min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1h 35 min
Rogaliki z marmoladą
50min