
Urządzenia i Akcesoria
Szarlotka tradycyjna
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
20 kawałków
Składniki
Ciasto
-
150 g cukru
-
600 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
350 g masła pokrojonego na kawałki
-
4 żółtka
-
4 łyżki wody zimnej
Nadzienie
-
1300 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżki bułki tartej
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
317.4 kcal /
1328 kJ
Białko
3.9 g
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
42.4 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
9.3 g
Sód
4.7 mg