
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- 600 g mąki pszennej
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g masła pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 4 łyżki wody zimnej
Nadzienie
- 1300 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 317.4 kcal / 1328 kJ
- Białko
- 3.9 g
- Tłuszcz
- 15.3 g
- Węglowodany
- 42.4 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Sód
- 4.7 mg
Alternatywne przepisy
Szarlotka tatrzańska (TM5)
2 godz.
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2 godz. 50 min
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2 godz. 50 min
Tort biszkoptowy z masą z mascarpone
2 godz. 55 min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 godz. 45 min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 godz.
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
2 godz. 20 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.
Pierogi z serem i jagodami
1 godz. 15 min
Ciasto marchewkowe
2 godz. 15 min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Kruche babeczki z owocami
1 godz.