![Szarlotka tradycyjna Szarlotka tradycyjna](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/077741D5-6F4C-4374-A958-37C9EB1E5403/Derivates/54738f1ef563458972cbe71899d1a2b028ecd334.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- 600 g mąki pszennej
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g masła pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 4 łyżki wody zimnej
Nadzienie
- 1300 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 317.4 kcal / 1328 kJ
- Białko
- 3.9 g
- Tłuszcz
- 15.3 g
- Węglowodany
- 42.4 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Sód
- 4.7 mg