Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 8 plastrów wołowiny (np. z polędwicy), o grubości 1-1,5 cm
- 5 ząbków czosnku
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g zielonych oliwek, bez pestek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 szczypta tymianku, suszonego
- 1 liść laurowy, świeży
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 250 g wody
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3405 kJ / 814 kcal
- Białko
- 75 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 39 g
- Błonnik
- 7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marynowane roladki z indyka z rozmarynem
4 Std. 55 Min
Kurczak w winie
1 Std. 50 Min
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30 min
Zapiekanka z wołowiny z warzywami
1 godz. 20 min
Gulasz wieprzowy w stylu greckim
35 min
Szaszłyki z kurczaka, ryż z kminem rzymskim i ciepłą sałatką warzywną
2h
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
45 min
Shoarma z kurczaka
1 godz. 45 min
Roladki schabowe zawinięte w boczek z sosem śliwkowym
1h 25min
Karkówka z Varomy z kapustą i ziemniakami
1h
Polędwica w sosie musztardowym
1 godz. 30 min
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1 godz. 10 min