
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 8 plastrów wołowiny (np. z polędwicy), o grubości 1-1,5 cm
- 5 ząbków czosnku
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego na ok. 1 cm kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g zielonych oliwek, bez pestek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 szczypta tymianku, suszonego
- 1 liść laurowy, świeży
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 250 g wody
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3405 kJ / 814 kcal
- Białko
- 75 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 39 g
- Błonnik
- 7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1hod. 10min
Roladki schabowe zawinięte w boczek z sosem śliwkowym
1 Std. 25 Min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1h 35min
Rolada makaronowa z mięsem
1h 30min
Kurczak z ziołowym sosem i sałatką z fasoli z pesto z rukoli
1 godz.
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45min
Roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry
55min
Klopsy królewieckie
2h 10min
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2hod.
Szaszłyki wołowe z salsą pomidorową
55min
Roladki cielęce z kurczakiem i pomarańczą
1sa 45 dk
Kurczak w winie
1 godz. 50 min