Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 brown onion, cut into quarters
- 3 garlic cloves
- 2 - 3 cm piece fresh ginger, peeled
- 2 - 3 cm piece fresh turmeric, peeled
- 40 g extra virgin olive oil
- ½ tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp garam masala
- 250 g dried red lentils, rinsed and drained
- 400 g coconut milk
- 300 g filtered water
- ½ tsp salt (optional - see Tips)
- 300 g cauliflower, broken into bite-size florets
- fresh coriander leaves, for garnish (optional)
- fresh long red chilli, cut into slices, for garnish (optional)
- cooked rice or flat bread, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1420.3 kJ / 338.2 kcal
- Białko
- 13.4 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 18.4 g
- Błonnik
- 6.3 g
Alternatywne przepisy
Vegetable curry with cauliflower couscous
45 min
Potato and green pea curry
50 min
Hearty lentil chilli
50 min
Tomato and lentil dahl
35 min
Vegetable chilli
50 min
Silverbeet dahl
8 godz. 40 min
Vegetarian chilli
35 min
Pea and garden mint fritters
25 min
Lentil curry (dahl)
30 min
Three-bean shepherd's pie
26h
Pulse and pumpkin curry
30 min
Summer dahl
35 min