![Asam pedas ikan (spicy tamarind fish) Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/24C8D260-834C-4DB2-B3FC-CB48B7370ECD/Derivates/d761c133-58ad-44a5-8628-8ccd27e6af30.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 garlic clove
- 1 stalk lemongrass, white part only, cut into pieces (3 cm)
- 100 g eschalots
- 8 - 10 dried red chillies
- 2 tsp shrimp paste (see Tips)
- 50 g vegetable oil
- 1 tsp Baba's fish curry powder (see Tips)
- 2 tbsp tamarind paste
- 200 g water
- 200 g tomato, cut into wedges
- 500 - 600 g snapper fillets, cut into pieces (6 cm - see Tips)
- 2 sprigs fresh coriander, leaves only, roughly chopped
- 1 tsp sugar
- ½ - 1 tsp salt
- 100 g okra (ladies‘ fingers), cut into pieces (approx. 4 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1433.9 kJ / 341.4 kcal
- Białko
- 33.2 g
- Węglowodany
- 15.4 g
- Tłuszcz
- 15.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 762.9 mg
Alternatywne przepisy
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1 Std. 20 Min
Nasi Lemak
45min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1 Std. 15 Min
Nasi Kampung (Kampung-style fried rice)
20 min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1 Std.
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1 Std. 25 Min
Ayam kapitan (chicken curry)
45min
Sambal Belacan
10 Min
Thai Style Fried Mee Hoon
30 Min
Char Kway Teow
15 Min
Curry Fish
35min
Nasi Lemak
45min