
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 200 g wody
- 1 łyżeczkę cukru
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżka oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 g maślanki
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 1 białko, roztrzepane, do posmarowania
- 2 łyżki otrębów pszennych (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3065.6 kJ / 732.7 kcal
- Białko
- 24.7 g
- Węglowodany
- 141.6 g
- Tłuszcz
- 6.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Sód
- 1058.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pączki
1 godz. 20 min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 godz. 35 min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3 godz. 30 min
Wieniec pszenno-orkiszowy z camembertem
1 godz. 50 min
Baranek wielkanocny
1 godz. 30 min
Karpatka
5 godz.
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 godz. 40 min
Francuska bagietka
3 godz. 50 min
Precle
1 godz.
Bułeczki wielkanocne zajączki
1 godz. 50 min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 godz. 10 min
Brytyjskie zakręcone pączki (Yum Yums)
2 godz. 30 min