Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos
- 2 ząbki czosnku
- 30 g octu ryżowego
- 30 g sosu sojowego
-
10
g oleju sezamowego
lub 10 g oleju słonecznikowego - 1 szczypta chili, mielonego
- 1 szczypta soli
Farsz
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 350 g wołowiny, bez białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
- 100 g pora, białej i jasnozielonej części, pokrojonej w 2 mm plastry
- 25 g sosu sojowego
- 30 g wody, zimnej
- 15 g wina ryżowego
-
10
g oleju słonecznikowego
lub 10 g oleju sezamowego - ½ - ¾ łyżeczki soli
Ciasto
- 660 g wody
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski do krojenia
- ¼ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 161.8 kJ / 38.6 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 5 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Błonnik
- 0.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1h 50 min
Pierożki bánh bao z wieprzowiną i jajkiem przepiórczym
2h 55min
Sos Hoisin
5 min
Pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami
2h
Bułeczki bao z duszonym boczkiem i sałatką z czerwonej kapusty i orzeszków (Gua Bao)
1h 20 min
Pielmieni
1h 10min
Kurczak generała Tso
40min
Ciasto wonton
50min
Smażone bułeczki z wołowiną
1h 30min
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1h 20 min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1h 40min
Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin
1h 30min