Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki czarnuszki
- 300 g czerwonej soczewicy, suszonej, uprzednio opłukanej
- 900 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- oliwa z oliwek, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1517.7 kJ / 362.5 kcal
- Białko
- 19.8 g
- Węglowodany
- 45.2 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Błonnik
- 7.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pikantna marokańska zupa z soczewicą
35 min
Zupa krem z ciecierzycy
30 min
Zupa krem z porów
30 min
Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym
45 min
Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą
55 min
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50 min
Zupa kminkowa Bogdana Kwarciaka
25 min
Zupa krem z brukselki z soczewicą
40 min
Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto
50 min
Zupa krem z soczewicy z kurkumą
40 min
Zupa krem z papryki z żółtą soczewicą i mlekiem kokosowym
40 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy
25 min