Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 - 300 g czerwonych buraków, umytych, nieobranych
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia buraków
- 1 ząbek czosnku
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 1 łyżka tymianku, suszonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 365.4 kJ / 87.3 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 535 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hummus z gotowanych buraków z pomarańczą
20min
Pasta z cukinii i ciecierzycy z dodatkiem curry
45 min
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
1h
Tahini
10min
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5min
Hummus z buraka
1h
Hummus z groszkiem
10min
Pasta z cukinii i soczewicy
1h 10 min
Hummus z suszonymi pomidorami
10min
Hummus z marchewki
1h 45 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15min
Hummus z domowym tahini
25 min