![Sweet and sour tempeh Sweet and sour tempeh](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D95F8FAA-1FE7-45DC-835C-00019DABB532/Derivates/24344006-2727-4c6d-aa40-ffe4b07cf438.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- extra virgin olive oil spray
- 40 g buckwheat groats
- 2 spring onions/shallots, trimmed and cut into thirds
- 5 garlic cloves
- 300 g tempeh, cut into pieces (approx. 3-4 cm - see Tips)
- 30 g plant-based milk of choice
- ¼ tsp ground black pepper
- 20 g extra virgin olive oil
- 2 cm piece fresh ginger, peeled and cut into slices
- ½ brown onion
- 1 carrot (approx. 100 g), cut into slices
- ½ red capsicum (approx. 100 g), cut into pieces (2 cm)
- 350 g fresh baby corn (see Tips)
- 350 g fresh pineapple, cut into pieces (2 cm)
- 3 tomatoes, cut into eighths
- 100 g snow peas
- 2 - 3 tbsp coconut sugar
- 2 - 3 tbsp apple cider vinegar
- 1 tbsp gluten free cornflour
- salt, to taste
- ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2942 kJ / 700.5 kcal
- Białko
- 26.9 g
- Węglowodany
- 55.7 g
- Tłuszcz
- 38.6 g
- Błonnik
- 13.8 g
Alternatywne przepisy
Sweet potato lasagne
1 Std. 20 Min
Soba noodle mee goreng
40 min
Thai tofu and sweet potato cakes
30 min
Millet cashew stir-fry
30 min
Vegan moussaka
1 Std. 50 Min
Mushroom stroganoff
20min
Tofu and veg bowl with sweet and sour sauce
1 Std. 50 Min
Sticky Sriracha tofu bowl
45 min
Vietnamese jackfruit rice paper rolls
1 godz.
Savoury tofu quiche
1 godz. 30 min
Mushroom bolognaise
45 min
Lentil bolognese
30 min