Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 450 g wody
- 20 g ryżu białego, krótkoziarnistego, np. arborio
- 60 g jabłka, obranego, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 100 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
- 1 liść laurowy, suszony (opcjonalnie)
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 649 kJ / 155 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 21.6 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Błonnik
- 3.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mus jabłkowy z marchewką
15min
Purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem (dla dzieci)
35 min
Zupa gulaszowa z ciecierzycą i cielęciną (dla dzieci)
45 min
Purée z warzyw i soczewicy (dla dzieci)
35 min
Mój pierwszy budyń
25 min
Kleik z kaszą jaglaną, bananem i mlekiem
25 min
Kleik z kaszą manną, jabłkiem i mlekiem
20min
Placki z zielonym groszkiem i twarogiem (dla dzieci)
25 min
Purée z zielonej fasolki, dyni i pora (dla dzieci)
35 min
Komosa ryżowa z rodzynkami, jabłkiem, gruszką i marchewką (dla dzieci)
25 min
Zupa krem z soczewicy (dla dzieci)
35 min
Bataty z pomidorami i makaronem (dla dzieci)
45 min