![Lentil purée (Moujadarra) Lentil purée (Moujadarra)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/2c149b4a-35d6-447e-898c-a0f290c25aad/Derivates/e0fa951c-adeb-46d5-b7ce-efb63e0558f4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g brown onion, cut into thin slices
- 200 g brown onion, cut into pieces
- 60 g sunflower oil, plus extra for frying
- 300 g dried lentils (brown)
- 1600 g water
- 2 tsp salt, plus extra to taste
- 1 pinch ground white pepper, plus extra to taste
- 50 g basmati rice, rinsed
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1417.1 kJ / 337.4 kcal
- Białko
- 13.7 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 14.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 8 g
- Sód
- 941.7 mg
Alternatywne przepisy
Mouhallabieh (milk pudding)
4j 30 menit
Kashta cream
10min
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4h
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2 Std.
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2ч. 45 мин.
Spiced rice pudding (meghli)
50 min
Okra and meat stew (bamia)
1 Std.
Lentil puree (moujadarra)
1 Std. 25 Min
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2 Std. 30 Min
Bamia (okra and meat stew)
55 Min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 Std. 30 Min
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35 phút