![Ukrainian borscht Ukrainian borscht](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4B885F2D-1688-4054-AB6F-E31E8B05484E/Derivates/BD234B84-2F52-41B7-920B-B24EAD5B7235.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 garlic clove
- 100 g brown onion, cut into quarters
- 250 - 300 g baby beetroot, peeled, reserving 7 leaves and stalks, cut into pieces (3 cm)
- 60 g carrot, cut into pieces (3 cm)
- 50 g celery stalk, cut into pieces (3 cm)
- 150 g potato, peeled and cut into pieces (3-4 cm)
- 60 g cabbage, cut into pieces (3 cm)
- 60 g parsnip, peeled and cut into pieces (3 cm)
- 750 g water
- 1 tbsp Chicken stock paste (see Tips)
- ¼ tsp ground black pepper
- 3 allspice berries
- 1 fresh bay leaf
- 400 g canned cannellini beans, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 60 g tomato paste
- 60 g lemon juice
- 80 g sour cream
- 2 spring onions/shallots, cut into thin slices
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 761.3 kJ / 181.3 kcal
- Białko
- 9.5 g
- Węglowodany
- 25.6 g
- Tłuszcz
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 12.4 g
- Sód
- 1217.8 mg
Alternatywne przepisy
Sauerkraut soup
50 Min
Polish vegetable salad (Insalata Russa)
1h 20 min
Borscht
50 Min
Beetroot gazpacho with horseradish créme
1 Std. 40 Min
Solyanka (Ukraine hot spicy soup)
2h
Eggplant and tomato breakfast hash with crispy tempeh
40min
Fennel, asparagus and camembert salad
30min
Eggplant with burghul
55 Min
Raw chocolate beetroot cake
2h 15min
Revithia (chickpea soup)
24h 40min
Ratatouille
40min
Fresh fennel salad
10 Min