Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorteig
- 60 g Wasser
- 1 Stückchen frische Hefe, erbsengroß (1 g)
- 80 g Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp)
Quellstück
- 25 g Leinsamen
- 3 TL Flohsamenschalen (siehe Tipp)
- 25 g Quinoa
- 25 g Sonnenblumenkerne
- 200 g Wasser
Hauptteig
- 10 g Öl und etwas mehr zum Einfetten
- 160 g Wasser und etwas mehr zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 330 g Dinkel-Vollkornmehl
- 25 g Roggenmehl Type 1150 oder 960 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 15 g Zitronensaft
- 1 ½ TL Salz (7-9 g)
- 2 EL Quinoa
- 1 EL Sonnenblumenkerne
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 4548 kJ / 1086 kcal
- Białko
- 38 g
- Węglowodany
- 155 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Błonnik
- 27.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dinkelweckerl
23 godz. 40 min
Waldstauden-Roggenbrot
23sa 30 dk
Müsliweckerl
15 Std. 30 Min
Dinkelsemmerl
14 godz. 30 min
Dinkel-Wolke
16 Std. 30 Min
Sonnenblumen-Leinsamen-Brote
20 Std. 10 Min
Kosaken-Doppelbrot
14 godz. 30 min
Möhren-Körner-Brote
15 Std.
Wachauer Laberl
15h 20min
Körnerbrötchen mit Erdnüssen
3 Std. 40 Min
Kartoffel-Walnuss-Brot
15 Std. 40 Min
Dinkelbrot mit Kürbiskernen
15h 45min