Makaron penne z małżami

Makaron penne z małżami

4.2 20 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
4 porcje

Składniki

  • 4 - 5 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
    4 - 5 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
  • 250 g wody plus dodatkowa ilość według uznania
  • 1000 g małży venus, świeżych, oczyszczonych w skorupach
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do podania
  • 30 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych
    ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 50 g białego wina, wytrawnego (opcjonalnie)
  • 120 g pomidorka koktajlowego pokrojonych w ćwiartki
  • 40 - 50 g przecieru pomidorowego, z puszki
  • 1 szczypta soli
  • 350 g makaronu, suchego, typu penne lub innego krótkiego makaronu

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 17 g
Kalorie 2011 kJ / 480 kcal
Tłuszcz 15 g
Błonnik 5.5 g
Węglowodany 65 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...