![Biryani z jagnięciną Biryani z jagnięciną](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/AD4159EF-C3AD-4113-9074-77CEFF53281E/Derivates/b776cca8-6ebd-497e-962b-12036c9ace57.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biryani z jagnięciny
- 750 g jagnięciny bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 60 g masła klarowanego
- 15 g imbiru marynowanego
- 230 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
- 2 łyżki kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki nasion kardamonu
- 45 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 100 g wody
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki goździków
Ryż
- 1000 g wody
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka nasion kardamonu
- 1 łyżeczka soli
- 4 goździki
- 350 g ryżu basmati
- kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3251.9 kJ / 777.2 kcal
- Białko
- 27.7 g
- Węglowodany
- 57.4 g
- Tłuszcz
- 48.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 884.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1sa 50 dk
Curry z warzywami
1 Std. 25 Min
Tagine z jagnięciną
50 Min
Dal makhani
13h 20min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1h 15min
Curry z wołowiną
45 Min
Szybki dhansak z jagnięciny
45 Min
Curry z kurczaka (Koththu roti)
1h 5 min
Indyjski kurczak w jogurcie
1 Std.
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4h 30min
Maślany kurczak (Butter chicken)
1 Std.
Ryż kaszmirski
30 Min