Biryani z jagnięciną

Biryani z jagnięciną

4.5 19 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Biryani z jagnięciny
  • 750 g jagnięciny bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g masła klarowanego
  • 15 g imbiru marynowanego
  • 230 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
  • 2 łyżki kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki nasion kardamonu
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki goździków
Ryż
  • 1000 g wody
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 goździki
  • 350 g ryżu basmati
  • kolendra, świeża posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 777.2 kcal / 3251.9 kJ
Białko 27.7 g
Tłuszcz 48.7 g
Węglowodany 57.4 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 23.7 g
Sód 884.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...