Zupa krem z borowików

Zupa krem z borowików

4.6 436 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Groszek ptysiowy
  • 60 g wody
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 jajka
Krem z borowików
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • 250 g borowików, świeżych pokrojonych na kawałki
    250 borowików, mrożonych, pokrojonych na kawałki
  • 1000 g wody
  • 180 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l)
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 414 kcal / 1733 kJ
Białko 9.4 g
Tłuszcz 28.2 g
Węglowodany 30.9 g
Błonnik 3.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...