Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g wody, letniej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g masła, miękkiego
- 470 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
-
mak, do posypania bułeczek
lub ziarna sezamu, białego, do posypania bułeczek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 748.9 kJ / 179 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 396.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Minichlebki z kminkiem
1 godz. 30 min
Obwarzanki wałeckie
3 Std.
Francuska bagietka
3h 50min
Paluchy serowe ze słonecznikiem
30 min
Precle
1hod.
Paluchy drożdżowe z czarnuszką i sezamem
1 godz. 40 min
Bułki maślane
1h 25min
Rogale śniadaniowe
2 godz. 10 min
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 godz. 10 min
Bajgle z makiem
1h 25min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2 godz. 40 min