![Vongole e cozze alla marinara Vongole e cozze alla marinara](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/vimdb/241293.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g di cozze fresche
- 600 g di vongole (lupini)
- 2 mazzetti di prezzemolo fresco, le foglioline lavate ed asciugate
- 1 peperoncino secco piccante
- 1 spicchio di aglio
- 60 g di olio extravergine di oliva
- 800 g di acqua
- 1 cucchiaio di sale grosso
- 1 pizzico di sale
- 1 pizzico di pepe nero macinato
- 8 pomodori ciliegino
- fette di pane casereccio tostato, a piacere
- 1 limone, preferibilmente biologico, in spicchi
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1293 kJ / 309 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 23.1 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polpetti all'inferno
40 Min
Coda di rospo con cannellini e salsa al basilico
1 Std.
Insalatina di calamari e pepe rosso
1 Std.
Orata al sale
40 Min
Carpaccio di pesce spada su pane carasau
20 Min
Pepata di cozze
55 Min
Zuppetta di crostacei
40 Min
Zuppa di vongole e mazzancolle
1 Std.
Cernia con salsa mediterranea
40 Min
Insalata di calamari al limone
35 min
Coppe di gamberi e fagioli cannellini
30 Min
Vongole veraci su crostoni di pane
50 min