Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 50 g mleka
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 40 g cukru trzcinowego, plus dodatkowa ilość do posypania rogalików
- 2 żółtka
- 1 białko
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 350 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 70 g miodu
- 35 g masła
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 białko
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1298 kJ / 310 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 43.1 g
- Tłuszcz
- 14.1 g
- Błonnik
- 2.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasteczka z wiśniami
1h 30min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Rogale śniadaniowe
2 Std. 10 Min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2h
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5 min
Drożdżówki z serem
1h
Bajgle z makiem
1h 25 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 Std. 10 Min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1h 15 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2j 15 menit
Rogaliki z marmoladą
50 min