Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb tikka
- 2 garlic cloves
- 3 cm piece fresh ginger, peeled
- 200 g natural yoghurt
- 1 tsp paprika
- 2 tsp garam masala
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tsp salt
- 600 g lamb rump steak, trimmed
Spicy eggplant
- 2 garlic cloves
- 1 fresh bird's eye chilli, trimmed
- 150 g brown onion, cut into eighths, segments separated
- 50 g olive oil
- 1 tsp mustard seeds
- 1 tsp ground coriander
- 300 - 350 g eggplant, trimmed, quartered and cut into pieces (3 cm)
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1 tsp salt
- ½ Lebanese cucumber, peeled, deseeded and cut into slices
- natural yoghurt, to serve
- fresh mint leaves, for garnishing
- 4 roti, warmed, to serve (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2281.5 kJ / 543.3 kcal
- Białko
- 43.4 g
- Węglowodany
- 30.2 g
- Tłuszcz
- 25.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Sód
- 1401 mg
Alternatywne przepisy
Thai green chicken curry
30 min
Curry laksa
45 min
Goan fish and tamarind curry with coconut rice
1h 15min
Lamb saag
1h 30 min
Coconut lamb curry
2 godz.
Pork vindaloo
2h 20min
Vindaloo pork
5 godz. 10 min
Balinese prawn curry (Russel Blaikie)
1 godz. 45 min
Rogan josh
1 Std. 35 Min
Bhuna gosht
1h 20 min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40 min
Coconut fish curry
1 Std. 10 Min