Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 250 g plain flour, plus extra for dusting
- 80 g ghee, plus extra, melted, for brushing (see Tips)
- 2 tbsp natural yoghurt
- 50 g water
- 1 tsp salt
Filling
- 8 sprigs fresh coriander, leaves and stalks only
- 100 g carrot, cut into quarters
- 100 g potato, cut into cubes (3 cm)
- 2 fresh green chillies, trimmed and cut into halves
- 100 g frozen green peas
- 1 tbsp olive oil
- 3 tsp ginger paste (see Tips)
- 1 tsp black mustard seeds
- 10 - 20 fresh curry leaves
- 1 ½ tsp cumin seeds
- ¼ tsp Kashmiri chilli powder
- 1 ½ tbsp lemon juice
- ¼ - ½ tsp salt
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 682.5 kJ / 162.5 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 17.5 g
- Tłuszcz
- 8.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 275.5 mg
Alternatywne przepisy
Sabji (vegetable) curry
30 min
Falafel in square flatbread (R'Gaif bread) with tahini sauce
26h 15min
Sambhar
1h 30 min
Pittu
3h
Lentil curry (dahl)
30 min
Cheese and spring onion galette
1h 15min
Broccoli mustard pasties
1h 55min
Potato karakari
50min
Samosa with fresh tomato chutney
2 godz.
Masala bread rolls
1h 15min
Durban naan
1 godz. 45 min
Roti
2 godz.