
Wersje kompatybilne
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 55 g ziaren sezamu, białego plus dodatkowa ilość do posypania chleba
- 55 g pestek dyni
- 55 g słonecznika łuskanego
- 450 g wody źródlanej lub przegotowanej
- 75 g płatków owsianych
- 75 g płatków orkiszowych
- 115 g wrzącej wody
-
¾
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 10 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 375 g mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650
- 75 g mąki żytniej typu 720
- 20 g soli
- masło ilość do natłuszczenia form
- 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 113.4 kcal / 474.3 kJ
- Białko
- 3.9 g
- Tłuszcz
- 2.6 g
- Węglowodany
- 19.2 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Sód
- 263.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min