
Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 25 min
22 kromki
Składniki
Zaczyn
-
ziaren żyta (patrz wskazówka)150 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)150 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
wody źródlanej lub przegotowanej300 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)½ łyżeczki
-
mąki żytniej typu 720300 g
-
soli10 g
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
70.9 kcal /
296.5 kJ
Białko
2.2 g
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
15.5 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
177.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min