
Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 25 min
22 kromki
Składniki
Zaczyn
-
ziaren żyta (patrz wskazówka)150 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)150 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
wody źródlanej lub przegotowanej300 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)½ łyżeczki
-
mąki żytniej typu 720300 g
-
soli10 g
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
70.9 kcal /
296.5 kJ
Białko
2.2 g
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
15.5 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
177.7 mg