
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 - 150 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 40 g czarnych oliwek, bez pestek
- 35 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania formy
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 515.6 kJ / 123.1 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 19.4 g
- Tłuszcz
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 208.1 mg
Alternatywne przepisy
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 Std. 30 Min
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
1 Std. 30 Min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.