Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
TM5 TM6

Sos pomidorowy z mięsem (ragù)

4.4 (175 ocen)

Składniki

  • 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 300 g wołowiny gulaszowej
    lub 300 g giczy wołowej, pokrojonej w 2-3 cm kostkę
  • 300 g kiełbasy wieprzowej, surowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki, np. włoskiej salsicci
  • 100 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 g bazylii, świeżej, tylko liście

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
774 kJ / 185 kcal
Białko
11 g
Węglowodany
4 g
Tłuszcz
14 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy