Urządzenia i Akcesoria
Drożdżówki z makiem
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
12 sztuk
Składniki
Drożdżówki z makiem
-
250 g mleka
-
150 g cukru
-
70 g masła pokrojonego na kawałki
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
-
olej do natłuszczenia miski
-
40 g orzechów włoskich, łuskanych
-
40 g żurawiny, suszonej40 g rodzynek
-
250 g maku
-
30 g miodu
-
100 g wody gorącej
-
1 białko
-
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
-
1 żółtko do posmarowania drożdżówek
-
2 łyżki wody do posmarowania drożdżówek
Lukier
-
200 g cukru
-
30 g wody gorącej
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
10.6 g
Kalorie
1927.7 kJ /
460.4 kcal
Tłuszcz
18.3 g
Błonnik
5.7 g
Węglowodany
68.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SŁODKIE BUŁKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makowiec świąteczny
2h 10min
Ciasto Metrowiec
7h
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3h 30min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Rogaliki z marmoladą
50min
Drożdżówki z serem
1h
Pączki
1h 20min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Oponki serowe
45min