Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Drożdżówki z makiem
- 250 g mleka
- 150 g cukru
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- olej, do natłuszczenia miski
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych
-
40
g rodzynek
lub 40 g żurawiny, suszonej - 250 g maku
- 30 g miodu
- 100 g wody, gorącej
- 1 białko
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 żółtko, do posmarowania drożdżówek
- 2 łyżki wody, do posmarowania drożdżówek
Lukier
- 200 g cukru
- 30 g wody, gorącej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1927.7 kJ / 460.4 kcal
- Białko
- 10.6 g
- Węglowodany
- 68.3 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Błonnik
- 5.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Drożdżówki z jabłkami
2 Std. 35 Min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2h
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3h 30min
Drożdżówki z serem
1h
Zawijane drożdżówki z serem
2 Std. 40 Min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2h
Jagodzianki
3h 30min
Makowiec świąteczny
2 Std. 10 Min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Pączki
1 Std. 20 Min
Rogaliki z marmoladą
50min