
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Drożdżówki z makiem
- 250 g mleka
- 150 g cukru
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- olej do natłuszczenia miski
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych
-
40
g rodzynek
lub 40 g żurawiny, suszonej - 250 g maku
- 30 g miodu
- 100 g wody gorącej
- 1 białko
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 żółtko do posmarowania drożdżówek
- 2 łyżki wody do posmarowania drożdżówek
Lukier
- 200 g cukru
- 30 g wody gorącej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 460.4 kcal / 1927.7 kJ
- Białko
- 10.6 g
- Tłuszcz
- 18.3 g
- Węglowodany
- 68.3 g
- Błonnik
- 5.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 godz. 35 min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Rogaliki z marmoladą
50 min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3 godz. 30 min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1 godz. 15 min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Drożdżówki z serem
1 godz.
Pączki
1 godz. 20 min