Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

4.4 1.8K oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 12 godz. 5 min
20 porcji

Składniki

Galaretka z malinami
  • 20 g żelatyny w proszku (2½ łyżki)
  • 100 g wody
  • 1000 g soku z czarnej porzeczki
    1000 g soku żurawinowego
  • 80 g cukru
  • 500 g malin, świeżych
    500 g malin, mrożonych
Biszkopt
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki białego octu winnego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
    40 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g mąki pszennej (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 20 g gorącej wody
Beza z migdałami
  • 4 białka (ok. 120 g)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 - 4 łyżki migdałów, w płatkach
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
Krem
  • 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 262.8 kcal / 1103.8 kJ
Białko 3.8 g
Tłuszcz 15.5 g
Węglowodany 27.7 g
Błonnik 1.5 g
Tłuszcz nasycony 9.8 g
Sód 100.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...