Malinowa chmurka
TM6 TM5

Malinowa chmurka

4.6 (203 oceny)

Składniki

Galaretka z malinami

  • 20 g żelatyny w proszku (2½ łyżki)
  • 100 g wody
  • 1000 g soku z czarnej porzeczki
    lub 1000 g soku żurawinowego
  • 80 g cukru
  • 500 g malin, świeżych
    lub 500 g malin, mrożonych (patrz wskazówka)

Biszkopt

  • 60 g cukru pudru
  • 2 jajka, w temp. pokojowej
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 20 g gorącej wody
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki białego octu winnego
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
    lub 40 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g mąki pszennej (patrz wskazówka)

Beza z migdałami

  • 150 g cukru pudru
  • 4 białka (ok. 120 g)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    lub 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 3 - 4 łyżki migdałów, w płatkach

Krem

  • 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 250 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1103.8 kJ / 262.8 kcal
Białko
3.8 g
Węglowodany
27.7 g
Tłuszcz
15.5 g
Tłuszcz nasycony
9.8 g
Błonnik
1.5 g
Sód
100.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie