Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Moroccan spice mix
- 3 tsp ground ginger
- 3 tsp ground coriander
- 3 tsp ground cumin
- 3 tsp paprika
- 1 ½ tsp ground cinnamon
- 1 ½ tsp ground turmeric
- 1 ½ tsp ground white pepper
- ½ tsp chilli powder
- ½ tsp cayenne pepper
- ½ tsp ground nutmeg
Lamb stew
- 750 g boneless lamb shoulder, cut into pieces (2.5 cm)
- ½ red onion, cut into quarters
- 1 stalk fresh coriander, leaves only, plus extra for garnishing
- 1 orange, segemented and segments cut into halves
- 2 brown onions, cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 20 g olive oil
- 800 g canned crushed tomatoes
- 1 tsp Meat stock paste (see Tips)
- 100 g water
- 1 stalk fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 230 g couscous
- 150 g dried apricots, cut into pieces (1 cm)
- 1 tsp salt
- 2 pinches ground black pepper
- 2 tbsp flaked almonds
- Greek-style natural yoghurt, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3510.8 kJ / 836 kcal
- Białko
- 50.3 g
- Węglowodany
- 79 g
- Tłuszcz
- 31.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Błonnik
- 17.6 g
- Sód
- 823.1 mg
Alternatywne przepisy
Beef stroganoff
35min
Everyone's favourite chicken curry
40min
Chicken and cashews
55 min
Butter chicken
55 min
Aromatic chicken pilaf
1 Std. 20 Min
Beef Burgundy
1h 45min
Lamb korma
4h
Chilli con carne
45min
Vindaloo pork
5 Std. 10 Min
Chicken cacciatore
50min
Lemon and lamb pie with filo topping
2h 40min
Beef "Burgundy"
40min