![Butter chicken Butter chicken](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4995650B-AF25-4902-9E9F-3D36844DFCBA/Derivates/11269B44-FAA5-43FD-87B8-04F6D16CC8B0.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 tbsp cumin seeds
- 2 tbsp fennel seeds
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 brown onion (approx. 180 g), cut into halves
- 100 g butter, cut into pieces
- 1 tbsp olive oil
- 350 g ripe tomatoes, cut into quarters
- 150 g raw cashew nuts
- 50 g water
- 1000 g skinless chicken thigh fillets, cut into cubes (4 cm)
- 200 g pouring (whipping) cream
- 1 tsp chilli powder (optional)
- 1 - 2 tsp garam masala
- 1 tsp ground turmeric
- ¼ - ½ tsp salt, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2714.7 kJ / 646.3 kcal
- Białko
- 37.8 g
- Węglowodany
- 13.8 g
- Tłuszcz
- 48.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.1 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 402.9 mg
Alternatywne przepisy
Easy satay chicken
40p
Custard
10p
Shepherd's pie
55 min
Beef stroganoff
35 Min
Aussie meat pies
2h
Mashed potatoes
40p
Lasagne bolognese
2h 30min
Everyone's favourite chicken curry
40p
Thai chilli chicken and basil
30min
Chicken and cashews
55 min
Chicken and sweet corn soup
30min
Creamy coconut chicken curry
30min