Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 bakłażany (ok. 300 g każdy)
- 3 łyżki oleju, do skropienia bakłażanów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty tahini
- ½ łyżeczki chili, mielonego, (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 10 g oliwy z oliwek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 1021.6 kJ / 244.2 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 26.5 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 12.9 g
- Sód
- 304.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chutney z czerwonej cebuli
24h
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 dk
Hummus z domowym tahini
25min
Guacamole
15 dk
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1h 40min
Pesto z bazylii
10 dk
Hummus z bobu
1h
Satay z sosem orzechowym
1 godz. 55 min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50min
Pasta z bakłażana
55 Min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1h 20min
Sycylijska caponata
30 Min