Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 bakłażany (ok. 300 g każdy)
- 3 łyżki oleju, do skropienia bakłażanów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty tahini
- ½ łyżeczki chili, mielonego, (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 2689.9 kJ / 642.5 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 64.1 g
- Tłuszcz
- 47.9 g
- Błonnik
- 24.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z bakłażana
55 min
Sycylijska caponata
30min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1h 40min
Kokosowy dhal z soczewicy
20min
Tapenada z zielonych oliwek
10 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15min
Pesto z bazylii
10 min
Hummus z domowym tahini
25min
Salsa z pomidorów i kolendry
1 godz. 5 min
Tapenada
5min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 min
Guacamole
15min