
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 - 30 g jelit wieprzowych grubych (ok. 1,5 m dł.)
- zimna woda do namoczenia i płukania
- 1 łyżka octu, białego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 300 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do skropienia
- 20 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 łyżeczki majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 400.8 kcal / 1676.9 kJ
- Białko
- 11 g
- Tłuszcz
- 23.9 g
- Węglowodany
- 36.3 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.2 g
- Sód
- 540.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybkie zacierki
20 min
Babka ziemniaczana z boczkiem
1 godz. 40 min
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min
Czebureki
2 godz. 35 min
Blok czekoladowy
6 godz. 15 min
Chatka wielkanocna
12 godz. 50 min
Kiełbasa słoikowa
26 godz. 30 min
Kartacze z mięsem
1 godz.
Pasztet po krakowsku
2 godz. 40 min
Pielmieni
1 godz. 10 min
Kołduny litewskie
1 godz. 50 min
Kopytka
40 min