Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 - 30 g jelit wieprzowych, grubych (ok. 1,5 m dł.)
- zimna woda, do namoczenia i płukania
- 1 łyżka octu, białego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 300 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 20 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 łyżeczki majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1676.9 kJ / 400.8 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 36.3 g
- Tłuszcz
- 23.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.2 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 540.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kartacze z mięsem
1 Std.
Pielmieni
1h 10min
Babka ziemniaczana z boczkiem
1 Std. 40 Min
Paprykarz à la szczeciński
45min
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min
Zupa szczawiowa
35 Min
Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
1 Std. 50 Min
Kopytka
40min
Szybkie zacierki
20 Min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 Std. 40 Min
Pyzy z mięsem
1 Std. 20 Min
Tatar
45min