![Śledzie po wiejsku Śledzie po wiejsku](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/B42CE370-E624-4D84-951F-80E43AC69CAC/Derivates/2b19fb12-d147-4274-bb78-6c22441b746d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g ogórków kiszonych, pokrojonych w 1-2 mm plastry
- 50 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm plastry
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- wrząca woda, ilość do zalania cebuli
- 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 300 g wody
- 3 liść laurowy, suszony
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 g cukru
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- ¾ łyżeczki soli
- 90 - 110 g octu, 10% (patrz wskazówka)
- 500 - 600 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 5 cm kawałki
-
olej lniany, tłoczony na zimno, ilość do zalania śledzi
lub olej rzepakowy, ilość do zalania śledzi
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2729.8 kJ / 652 kcal
- Białko
- 33.2 g
- Węglowodany
- 23.8 g
- Tłuszcz
- 49 g
- Błonnik
- 3.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Korzenny śledź z jabłkiem
2 godz. 30 min
Śledzie po wileńsku
13h 45 min
Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
25 godz. 15 min
Hekele
2h 40min
Śledzie w sosie musztardowym
10h 15min
Śledzie w zalewie paprykowej
2 godz. 45 min
Śledzie w kożuchu
1h
Paprykarz ze śledziem
1 Std. 30 Min
Śledzie po japońsku
45min
Śledzie po cygańsku
2 Std. 20 Min
Śledzie po kaszubsku
13h 45 min
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
1h 25min