
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto cytrynowe na parze
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
masła, niesolonego pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy150 g
-
kaszy manny do oprószenia formy2 łyżki
-
cukru180 g
-
cytryna ekologiczna, skórka i sok1
-
jajka3
-
mleka20 g
-
mąki pszennej180 g
-
proszku do pieczenia1 ½ łyżeczki
-
soli1 szczypta
-
wody1400 g
-
gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao) pokrojonej na kawałki100 g
-
oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowy, z pestek winogron)1 łyżeczka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
289 kcal /
1209 kJ
Białko
4 g
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
1.5 g