
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto cytrynowe na parze
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
150 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
2 łyżki kaszy manny do oprószenia formy
-
180 g cukru
-
1 cytryna ekologiczna, skórka i sok
-
3 jajka
-
20 g mleka
-
180 g mąki pszennej
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
-
1400 g wody
-
100 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao) pokrojonej na kawałki
-
1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowy, z pestek winogron)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
289 kcal /
1209 kJ
Białko
4 g
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
1.5 g